Priopćenja za javnost A- A+

Sumnja u falsifikovanje potpisa i zlouporabu osobnih dokumenata


Sarajevo, 14.09.2018.godine – Središnje izborno povjerenstvo BiH je 13. kolovoza ove godine donijelo odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inozemstvu. Istog dana o tome smo obavijestili javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima javnosti Središnje Izborno povjerenstvo BiH ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zlouporabljeni osobni dokumenti.

 

Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registraciji na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački spisak ili da nazovu SIP BiH na broj 033/251-331 ili 033/251-332.

 

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom, Središnje Izborno povjerenstvo BiH će dostaviti nadležnom tužilaštvu. Do sada su nas o mogućem počinjenju krivičnog dijela osim birača informirale i pojedine policijske uprave i pojedina općinska/gradska izborna povjerenstva (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

 

Obveza Središnjeg izbornog povjerenstva BiH jeste da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je neko bez njihovog znanja i volje registrirao da glasuju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namjenjenom za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. S druge strane obveza je Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i da spriječi zlouporabu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primjenilo Središnje Izborno povjerenstvo BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo osobno,  a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan.

 

Priopćenja za javnost

Sastanak SIP BiH-Vijeće Evrope

Sarajevo,24.04.2019 godine – Danas je u sjedištu Sredi&s

Počeo proces utvrđivanja odgovor

Sarajevo,24.04.2019 godine – Nakan izvršene analize rada

Izaslanstvo Središnjeg izbornog

Sarajevo, 22. travanj 2019.  - Na poziv Državnog izbornog povjer

Završena dvodnevna konferencija

Sarajevo,16.04.2019 godine – Usvajanjem preporuka i zaključaka,

Počela dvodnevna konferencija „O

Sarajevo,15.04.2019 godine – Danas je u Sarajevu počela dvodnev

Dvodnevna konferencija „Opći izb

Sarajevo,12.04.2019 godine – Središnje izborno povjerens

Još nije počela procedura izbora

Sarajevo,12.04.2019 godine – Središnje izborno povjerens

Predavanje studentima Pravnog fa

Sarajevo,29.03.2019 godine – Grupa od 60 studenata druge godine

Uručena Uvjerenja o dodjeli mand

Sarajevo,19.03.2019 godine – Nakon što su se stekli zako

Potvrđeni rezultati i dodjeljeni

Sarajevo,13.03.2019 godine – Središnje izborno povjerens

Potvrđeni rezultati prijevremeni

Sarajevo,06.03.2019 godine – Nakon što su se stekli uvje

Dodjeljeni nedostajući mandati

Sarajevo,05.03.2019 godine – Na osnovu utvrđenih Kriterija i po

Utvrđeni kriteriji i postupak po

Sarajevo,27.02.2019 godine – Poštujući ustavni princip p