Priopćenja za javnost A- A+

Utvrđeni rezultati Općih izbora 2018. godine


Sarajevo, 22.10.2018.godine – Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora 2018. godine. Sastavni dio odluke je detalјan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima, političkim subjektima i kandidatima. Odluka o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora 2018. godine javnosti je dostupna na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba.

 

Utvrđeni rezultati sadrže i preliminarnu raspodjelu mandata bez primjene članka 10.1 stavak (3) i članka 11.1 stavak (2) Izbornog zakona BiH. Odnosno prema trenutnoj raspodjeli mandata nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odnosno 3 poslanika iz reda Srba u Predstavničkom domu Parlameta Federacije BiH. Konačna raspodjela mandata će uslijediti kada se rezultati potvrde.

 

Naredna tri dana teče rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama članka 5.30 Izbornog zakona BiH. Središnje izborno povjerenstvo BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

 

Sukladno odredbama navedenog članka Izbornog zakona BiH nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH utvrdi i objavi izborne rezultate, općinsko izborno povjerenstvo, ovjerena politička stranka, koalicija, ili neovisni kandidat, mogu zahtijevati da Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovno broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija ili neovisni kandidat kandidirali za izbore, s tim da općinsko izborno povjerenstvo može zahtijevati da Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu u njegovoj općini.

Akreditirani promatrač može zahtijevati da Središnje izborno pojerenstvo BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio promatrač.

                         Grupa od 50 ili više birača, koji su glasovali na istom biračkom mjestu, može zahtijevati da Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem su glasovali.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako su ispunjeni slјedeći uvjeti:

                       1) da je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditirani promatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasovali na istom biračkom mjestu, neovisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju, ili općinsko izborno povjerenstvo;

                        2)  da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uklјučujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni;

                       3)   da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni;

                       4)  da je u zahtjevu navedeno kako bi ta povreda zakona utjecala na izborne rezultate

                      5)  da je zahtjev podnesen Središnjem izborno povjerenstvu BiH u roku od tri dana od dana kada je Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo utvrđene izborne rezultate.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

Priopćenja za javnost

Dopunjeni potvrđeni izborni rezu

Sarajevo, 16.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Novčana sredstva za isplate nakn

Sarajevo, 16.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Dostava Uvjerenja o dodjeli mand

Sarajevo, 14.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Potvrđeni rezultati Općih izbora

Sarajevo, 06.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Četvrta izmjena utvrđenih izborn

Sarajevo, 01.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Izmjene utvrđenih izbornih rezul

Sarajevo, 29.10.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Istekao rok za podnošenje zahtje

Sarajevo, 26.10.2018.godine – Sinoć u ponoć je istekao zakonom

Veleposlanici posjetili SIP BiH

Sarajevo, 19.10.2018.godine – Danas je Središnje izborno

Kontinuirano plasiranje neprovje

Sarajevo, 17.10.2018.godine – U javnosti je već mjesecima, a ov

Sastanak Petrić-Wigemark

Sarajevo, 16.10.2018.godine – Danas je Središnje izborno

Ažuriranje preliminarnih rezulta

Sarajevo, 15.10.2018.godine – U toku je proces utvrđivanja rezu

Utvrđivanje rezultata Općih izb

U tijeku je proces utvrđivanja rezultata Općih izbora 2018. godine ko