Саопштења за јавност A- A+

ДВОДНЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ 2016. – НАУЧЕНЕ ЛЕКЦИЈЕ“

  s
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone

Сарајево,23.02.2017.године – Данас је на Илиџи почела дводневна конференција „Локални избори 2016.-научене лекције“ у организацији Централне изборне комисије БиХ уз подршку Савјета Европе. Логистичку подршку на конференцији Централној изборној комисији БиХ пружа Удружење изборних званичника БиХ. Конференција је окупила око 180 учесника – представника општинских / градских изборних комисија из 143 општине / града у БиХ, изборне експерте из земље и иностранства укључујући представнике Савјета Европе, Конгреса локалних и регионалних органа власти Савјета Европе, Удружења европских изборних званичника (АЦЕЕЕО), представнике политичких странака, представнике међународних организација у Босни и Херцеговини, невладиног сектора из земље и иностранства и академске заједнице.

 

Циљ конференције “Локални избори 2016. – научене лекције“ је анализа Локалних избора 2016. године у Босни и Херцеговини, сумирање закључака и формулисање приједлога за побољшања цјелокупног изборног процеса.

 

Осим пленарних сесија, организоване су и радионице које ће омогућити директну интеракцију међу учесницима конференције. Главни циљ расправе јесте идентификовање изазова и главних препрека, размјена искустава и праксе те дефинисање конкретних активности за унапређење тематских области, као што су: „Учешће политичких субјеката на изборима“, „Правни оквир и заштита Изборног закона БиХ“ и „Ефективност и транспарентност изборне администрације.

 

На пленарној сесији учесницима конференције су се поред осталих обратили др.Ирена Хаџиабдић, предсједница Централне изборне комисије БиХ, Њ.Е. Амбасадор Драхослав Штефáнек, шеф Уреда Савјета Европе у БиХ,  гдин. Шефик Џаферовић, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и гдин Францоис Фриедерицх, шеф Одјела за изборну помоћ и попис Генералног директората за демократију Савјета Европе.

 

Модератори тематских радионица на конференцији су мр.сци. Адис Араповић (Центар цивилних иницијатива, пројектни менаџер),  мр.сци. Роберт Видовић (Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, секретар Комисије за финансије и буџет) и  Проф.др. Милан Томић (Изборна комисија Брчко Дистрикта БиХ, члан).

 

Учесници конференције ће финализовати закључке дебата тематских радионица, којим ће бити потцртана кључна питања и потенцијална рјешења као и примјери добре праксе који би се могли примијенити у бх. контексту. У свом редовном годишњем извјештају о провођењу закона из своје надлежности Централна изборна комисија БиХ ће сумирати своје препоруке Парламентарној скупштини БиХ за даља побољшања изборног законодавства и других закона у својој надлежности и управо закључци Конференције “Локални избори 2016. године – научене лекције“ ће представљати добру основу за формулисање препорука базираних на искуству и пракси. 

Саопштења за јавност

ЦИК БиХ разматрао допуњену Инфор

Сарајево,19.04.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Изјаве о имовинском стању начелн

Сарајево,16.04.2018.године – Од данас су јавности доступне на w

Централна изборна комисија БиХ к

Сарајево,13.04.2018.године – Због константних и исконструисаних

Злоупотреба административних рес

Сарајево,11.04.2018.године – У организацији Парламентарне скупш

Извјештај о стању у Складишту Це

Сарајево,05.04.2018.године – У јавности је пласиран Извјештај к

Неистините тврдње које се пласир

Сарајево,03.04.2018.године – Централна изборна комисија БиХ одб

Делегација Изборне комисије Инди

Сарајево,21.03.2018.године – На основу Меморандума о сарадњи по

Централну изборну комисију БиХ п

Сарајево,15.03.2018.године – Централну изборну комисију БиХ дан

Централну изборну комисију БиХ п

Сарајево,13.03.2018.године – Централну изборну комисију БиХ дан

ЦИК БиХ разматрао Информацију о

Сарајево,07.03.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Одржан семинар “Финансирање поли

Сарајево,07.03.2018.године – Централна изборна комисија БиХ дан

Демант поводом текста објављеног

Сарајево,27.02.2018.године – На интернет порталу Журнал  п

Централну изборну комисију БиХ п

Сарајево,26.02.2018.године – Предсједница Централне изборне ком