Саопштења за јавност A- A+

ДВОДНЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ 2016. – НАУЧЕНЕ ЛЕКЦИЈЕ“

  s
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone
 • Lone Tree Yellowstone

Сарајево,23.02.2017.године – Данас је на Илиџи почела дводневна конференција „Локални избори 2016.-научене лекције“ у организацији Централне изборне комисије БиХ уз подршку Савјета Европе. Логистичку подршку на конференцији Централној изборној комисији БиХ пружа Удружење изборних званичника БиХ. Конференција је окупила око 180 учесника – представника општинских / градских изборних комисија из 143 општине / града у БиХ, изборне експерте из земље и иностранства укључујући представнике Савјета Европе, Конгреса локалних и регионалних органа власти Савјета Европе, Удружења европских изборних званичника (АЦЕЕЕО), представнике политичких странака, представнике међународних организација у Босни и Херцеговини, невладиног сектора из земље и иностранства и академске заједнице.

 

Циљ конференције “Локални избори 2016. – научене лекције“ је анализа Локалних избора 2016. године у Босни и Херцеговини, сумирање закључака и формулисање приједлога за побољшања цјелокупног изборног процеса.

 

Осим пленарних сесија, организоване су и радионице које ће омогућити директну интеракцију међу учесницима конференције. Главни циљ расправе јесте идентификовање изазова и главних препрека, размјена искустава и праксе те дефинисање конкретних активности за унапређење тематских области, као што су: „Учешће политичких субјеката на изборима“, „Правни оквир и заштита Изборног закона БиХ“ и „Ефективност и транспарентност изборне администрације.

 

На пленарној сесији учесницима конференције су се поред осталих обратили др.Ирена Хаџиабдић, предсједница Централне изборне комисије БиХ, Њ.Е. Амбасадор Драхослав Штефáнек, шеф Уреда Савјета Европе у БиХ,  гдин. Шефик Џаферовић, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и гдин Францоис Фриедерицх, шеф Одјела за изборну помоћ и попис Генералног директората за демократију Савјета Европе.

 

Модератори тематских радионица на конференцији су мр.сци. Адис Араповић (Центар цивилних иницијатива, пројектни менаџер),  мр.сци. Роберт Видовић (Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, секретар Комисије за финансије и буџет) и  Проф.др. Милан Томић (Изборна комисија Брчко Дистрикта БиХ, члан).

 

Учесници конференције ће финализовати закључке дебата тематских радионица, којим ће бити потцртана кључна питања и потенцијална рјешења као и примјери добре праксе који би се могли примијенити у бх. контексту. У свом редовном годишњем извјештају о провођењу закона из своје надлежности Централна изборна комисија БиХ ће сумирати своје препоруке Парламентарној скупштини БиХ за даља побољшања изборног законодавства и других закона у својој надлежности и управо закључци Конференције “Локални избори 2016. године – научене лекције“ ће представљати добру основу за формулисање препорука базираних на искуству и пракси. 

Саопштења за јавност

Чланови Централне изорне комисиј

Сарајево, 30.03.2017. године – Чланови Централне изборне комиси

Чланови Централне изорне комисиј

Сарајево, 29.03.2017. године – На позив и у организацији Савјет

Уручено Увјерење о додјели манда

Након што су потврђени резултати поновних избора за начелника и општи

Потврђени резултати поновних изб

Sarajevo, 06.03.2017. godine – Središnje izborno povjere

УТВРЂЕНИ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ ПОНОВ

Сарајево, 02.03.2017. године – Централна изборна комисија БиХ ј

ПОЧЕО С РАДОМ ГЛАВНИ ЦЕНТАР ЗА Б

Сарајево,21.02.2017.године – Главни центар за бројање гласова о

СИГУРНОСТ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА НА

Сарајево,21.02.2017.године – Провођењем поновљених избора у опш

ДИНАМИКА ОБЈАВЕ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТА

Сарајево,20.02.2017.године – Јучер су у општини Столац одржани

ОДЗИВ БИРАЧА НА ПОНОВНИМ ИЗБОРИМ

Сарајево,19.02.2017.године – Данас су у општини Столац одржаван

ПОНОВНИ ИЗБОРИ У ОПШТИНИ СТОЛАЦ<

Сарајево,19.02.2017.године – Данас се у општини Столац одржавај

ПОНОВНИ ИЗБОРИ У ОПШТИНИ СТОЛАЦ<

Сарајево,19.02.2017.године – Данас се у општини Столац одржавај