Саопштења за јавност A- A+

Централна изборна комисија БиХ категорично одбацује све исконструисане тврдње са политичком позадином о несавјесном и протузаконитом раду Централне изборне комисије БиХ


Сарајево,13.04.2018.године – Због константних и исконструисаних напада и притисака са политичком позадином  на Централну изборну комисију БиХ још једном категорично демантујемо наводе о постојању такозваних „афера“, „несавјесном и незаконитом“ раду, „крађи“ на изборима, доласку руских ИТ стручњака и тако даље. Такође демантујемо злонамјерне наводе о „радним материјалима“. Сви знају  да Централна изборна комисија БиХ никакав акт о избору делегата у Дом народа ПФБиХ није ни разматрала а поготово није усвојила акт који је противуставан. А и да јесте донијела некакав акт питамо: „Ко одлучује о његовој уставности????“.

 

У том смислу посебно се издвајају конструкције и манипулације о стању у Складишту Централне изборне комисије БиХ.

Још једном, због јавности, појашњавамо сљедеће:

Неискориштени чисти папир за штампање гласачких листића  и безвриједна регистратурна грађа нису једно те исто. Огромна је разлика. И према Извјештају комисије о стању у Складишту Централне изборне комисије БиХ број 07-2-50-2-164-8/14 од 24.04.2014. године стање чистог папира намјењеног за штампање гласачких листића је наведено у табели на страни 13. наведеног извјештаја:

1

Као што се може видјети из табеле разлика је 10, 45 килограма. Неколико килограма на количини од 29.136.000 килограма папира може да варира у зависности од сухоће односно влажности самог папира јер се ради о вишегодишњем складиштењу. И у тренутку усвајања извјештаја тај податак о стању чистог папира за штампање гласачких листића је био најважнији за Централну изборну комисију БиХ.

 

Сви остали подаци из наведеног извјештаја о стању у складишту ЦИК БиХ о мањку материјала у износу од око 35 тона  се односе на безвриједну регистратурну грађу (искориштени гласачки листићи, огромне количине искориштених постера, шкарт од резања папира, искориштене картонске кутије итд), чије име само каже да је безвриједна, односно у сваком смислу неупотребљива. И сама комисија у свом извјештају на страни 14 констатује да је у питању разлика у количини безврједне регистратурне грађе јер даје одговоре како је настала та разлика:

2

Калирање је само једна од могућих пет околности које наводи комисија која је утврђивала стање у Складишту Централне изборне комисије БиХ. Не наводи се нигдје да је „калирало 35,8 тона гласачких листића“ како то поједнци и групе пласирају у јавности.

 

У вријеме настајања и усвајања овог писаног Извјештаја о стању у складишту Централне изборне комисије БиХ у детаље се о њему разговарало на колегију и на сједницама Централне изборне комисије БиХ и тада је отклоњена свака сумња у постојање могућих незаконитости. У супротном би Централна изборна комисија БиХ  информацију о томе доставила Тужилаштву БиХ. Свих седам чланова Централне изборне комисије БиХ: Ирена Хаџиабдић, Суад Арнаутовић, Бранко Петрић, Новак Божичковић, Ахмет Шантић, Стјепан Микић и Владо Рогић су на 18. сједници одржаној 24.04.2014. године једногласно усвојили Извјештај комисије о стању у Складишту Централне изборне комисије БиХ.

 

Све оне, појединце и групе, који на неаргументован начин, без доказа и чињеница, прозивају Централну изборну комисију БиХ, позивамо да о својим сумњама о почињењу било каквог незаконитог дјела информишу  надлежне органе.

 

Без обзира на све покушаје, Централна изборна комисија БиХ неће бити дио било чије  политичке и изборне кампање, јер јој ту није ни мјесто.

 

 

Саопштења за јавност

Уручена Увјерења о додјели манда

Сарајево,19.03.2019 године – Након што су се стекли законом про

Потврђени резултати и додјељени

Сарајево,13.03.2019 године – Централна изборна комисија БиХ је

Потврђени резултати пријевремени

Сарајево,06.03.2019 године – Након што су се стекли услови, одн

Додјељени недостајући мандати из

Сарајево,05.03.2019 године – На основу утврђених Критерија и по

Утврђени критерији и поступак по

Сарајево,27.02.2019 године – Поштујући уставни принцип паритета

Потврђени резултати и додјељени

Сарајево,25.02.2019 године – Централна изборна комисија БиХ је

Утврђени резултати и додјељени м

Сарајево,20.02.2019 године – Централна изборна комисија БиХ је

Утврђивање и потврђивање изборни

        Сарајево,18.02.2019 године – Јучер

Одржани пријевремени избори за н

Сарајево,17.02.2019 године – Данас су  одржани  прије

Потврђена још два мандата из ред

Сарајево,17.02.2019 године – Централна изборна комисија БиХ је

Пријевремени избори за начелнике

Сарајево,17.02.2019 године – Данас се  одржавају  при

Пријевремени избори за начелнике

Сарајево,17.02.2019 године – Данас се  одржавају  при

Пријевремени избори за начелнике

Сарајево,17.02.2019 године – Данас се  одржавају  при