Саопштења за јавност A- A+

Централна изборна комисија БиХ категорично одбацује све исконструисане тврдње са политичком позадином о несавјесном и протузаконитом раду Централне изборне комисије БиХ


Сарајево,13.04.2018.године – Због константних и исконструисаних напада и притисака са политичком позадином  на Централну изборну комисију БиХ још једном категорично демантујемо наводе о постојању такозваних „афера“, „несавјесном и незаконитом“ раду, „крађи“ на изборима, доласку руских ИТ стручњака и тако даље. Такође демантујемо злонамјерне наводе о „радним материјалима“. Сви знају  да Централна изборна комисија БиХ никакав акт о избору делегата у Дом народа ПФБиХ није ни разматрала а поготово није усвојила акт који је противуставан. А и да јесте донијела некакав акт питамо: „Ко одлучује о његовој уставности????“.

 

У том смислу посебно се издвајају конструкције и манипулације о стању у Складишту Централне изборне комисије БиХ.

Још једном, због јавности, појашњавамо сљедеће:

Неискориштени чисти папир за штампање гласачких листића  и безвриједна регистратурна грађа нису једно те исто. Огромна је разлика. И према Извјештају комисије о стању у Складишту Централне изборне комисије БиХ број 07-2-50-2-164-8/14 од 24.04.2014. године стање чистог папира намјењеног за штампање гласачких листића је наведено у табели на страни 13. наведеног извјештаја:

1

Као што се може видјети из табеле разлика је 10, 45 килограма. Неколико килограма на количини од 29.136.000 килограма папира може да варира у зависности од сухоће односно влажности самог папира јер се ради о вишегодишњем складиштењу. И у тренутку усвајања извјештаја тај податак о стању чистог папира за штампање гласачких листића је био најважнији за Централну изборну комисију БиХ.

 

Сви остали подаци из наведеног извјештаја о стању у складишту ЦИК БиХ о мањку материјала у износу од око 35 тона  се односе на безвриједну регистратурну грађу (искориштени гласачки листићи, огромне количине искориштених постера, шкарт од резања папира, искориштене картонске кутије итд), чије име само каже да је безвриједна, односно у сваком смислу неупотребљива. И сама комисија у свом извјештају на страни 14 констатује да је у питању разлика у количини безврједне регистратурне грађе јер даје одговоре како је настала та разлика:

2

Калирање је само једна од могућих пет околности које наводи комисија која је утврђивала стање у Складишту Централне изборне комисије БиХ. Не наводи се нигдје да је „калирало 35,8 тона гласачких листића“ како то поједнци и групе пласирају у јавности.

 

У вријеме настајања и усвајања овог писаног Извјештаја о стању у складишту Централне изборне комисије БиХ у детаље се о њему разговарало на колегију и на сједницама Централне изборне комисије БиХ и тада је отклоњена свака сумња у постојање могућих незаконитости. У супротном би Централна изборна комисија БиХ  информацију о томе доставила Тужилаштву БиХ. Свих седам чланова Централне изборне комисије БиХ: Ирена Хаџиабдић, Суад Арнаутовић, Бранко Петрић, Новак Божичковић, Ахмет Шантић, Стјепан Микић и Владо Рогић су на 18. сједници одржаној 24.04.2014. године једногласно усвојили Извјештај комисије о стању у Складишту Централне изборне комисије БиХ.

 

Све оне, појединце и групе, који на неаргументован начин, без доказа и чињеница, прозивају Централну изборну комисију БиХ, позивамо да о својим сумњама о почињењу било каквог незаконитог дјела информишу  надлежне органе.

 

Без обзира на све покушаје, Централна изборна комисија БиХ неће бити дио било чије  политичке и изборне кампање, јер јој ту није ни мјесто.

 

 

Саопштења за јавност

Потврђени резултати посредних из

Сарајево,11.12.2018. године – Централна изборна комисија БиХ је

Пријевремени избори за начелнике

Сарајево,10.12.2018. године – Централна изборна комисија БиХ је

Утврђени резултати посредних изб

Сарајево,07.12.2018. године – Централна изборна комисија БиХ је

Допунска одлука о овјери кандида

Сарајево, 03.12.2018.године – Централна изборна комисија БиХ да

Овјера кандидатских листи за изб

Сарајево, 30.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ да

Подношење финансијских извјештај

Сарајево, 29.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ по

Допуњени потврђени изборни резул

Сарајево, 16.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Новчана средства за исплате накн

Сарајево, 16.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Достава Увјерења о додјели манда

Сарајево, 14.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Потврђени резултати Општих избор

Сарајево, 06.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Четврта измјена утврђених изборн

Сарајево, 01.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ да

Измјене утврђених изборних резул

Сарајево, 29.10.2018.године – Централна изборна комисија БиХ да

Истекао рок за подношење захтјев

Сарајево, 26.10.2018.године – Синоћ у поноћ је истекао законом