Саопштења за јавност A- A+

Сумња у фалсификовање потписа и злоупотребу личних докумената


Сарајево, 14.09.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је 13. августа ове године донијела одлуку којом је одбијен упис у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за 9.136 бирача јер нису испуњени законом прописани услови (недостаје доказ о идентитету, недостаје доказ о држављанству, недостаје доказ о пребивалишту, нечитка пријава и друго) или већи број пријава (7 и више) садржи идентичну адресу у иностранству. Истог дана о томе смо обавијестили јавност и континуирано у свим својима обраћањима јавности Централна изборна комисија БиХ указује на основану сумњу да су у процесу регистрације бирача изван БиХ фалсификовани потписи и злоупотребљавани лични документи.

 

Поново позивамо бираче да провјере статус своје регистрацији на wеб страници Централне изборне комисије БиХ под линком “Да ли сте регистрирани”, у општинском Центру за бирачки списак или да назову ЦИК БиХ на број 033/251-331 или 033/251-332.

 

Комплетну информацију о могућем почињењу кривичног дјела у поступку регистрације бирача изван БиХ са пратећом документацијом, Централна изборна комисија БиХ ће доставити надлежном тужилаштву. До сада су нас о могућем почињењу кривичног дијела осим бирача информисале и поједине полицијске управе и поједине општинске/градске изборне комисије (око 150 случајева). Већина тих информације се односи на општине Велику Кладушу, Модричу и Орашје.

 

Обавеза Централне изборне комисије БиХ јесте да омогући бирачко право свим бирачима. Тако ће сви они које је неко без њиховог знања и воље регистровао да гласају путем поште моћи гласати у општини пребивалишта у БиХ на бирачком мјесту намјењеном за гласање на непотврђеним гласачким листићима. С друге стране обавеза је Централне изборне комисије БиХ и да спријечи злоупотребу гласачког пакета који је отпремљен путем поште. Механизам заштите који је примјенила Централна изборна комисија БиХ јесте слање гласачких пакета путем препоручене поште тако да се може преузети само лично,  а други резервни механизам јесте да уколико ипак стигне гласачки пакет изван БиХ на име бирача који је пријавио злоупотебу, неће бити бројан.

 

Саопштења за јавност

Потврђени резултати Општих избор

Сарајево, 06.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Четврта измјена утврђених изборн

Сарајево, 01.11.2018.године – Централна изборна комисија БиХ да

Измјене утврђених изборних резул

Сарајево, 29.10.2018.године – Централна изборна комисија БиХ да

Истекао рок за подношење захтјев

Сарајево, 26.10.2018.године – Синоћ у поноћ је истекао законом

Утврђени резултати Општих избора

Сарајево, 22.10.2018.године – Централна изборна комисија БиХ је

Амбасадори посјетили ЦИК БиХ

Сарајево, 19.10.2018.године – Данас је Централна изборна комиси

Континуирано пласирање непровјер

Сарајево, 17.10.2018.године – У јавности је већ мјесецима, а ов

Састанак Петрић-Wигемарк

Сарајево, 16.10.2018.године – Данас је Централну изборну комиси

Ажурирање прелиминарних резултат

 Сарајево, 15.10.2018.године – У току је процес утврђивања

Утврђивање резултата Општих изб

У току је процес утврђивања резултата Општих избора 2018. године који

Казне

Сарајево, 11.10.2018.године – Данас је Централна изборна комиси

Преурањено подношење захтјева за

Сарајево, 10.10.2018.године – Централна изборна комисија Босне

Општи избори 2018 - Одзив до 15:

Одзив до 15:00 х можете погледати овде