Saopštenja za javnost A- A+

Centralna izborna komisija BiH kategorično odbacuje sve iskonstruisane tvrdnje sa političkom pozadinom o nesavjesnom i protuzakonitom radu Centralne izborne komisije BiH


Sarajevo,13.04.2018.godine – Zbog kontinuiranih i iskonstruisanih napada i pritisaka sa političkom pozadinom  na Centralnu izbornu komisiju BiH još jednom kategorično demantujemo navode o postojanju takozvanih „afera“, „nesavjesnom i nezakonitom“ radu, „krađi“ na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka i tako dalje. Takođe demantujemo zlonamjerne navode o „radnim materijalima“. Svi znaju  da Centralna izborna komisija BiH nikakav akt o izboru delegata u Dom naroda PFBiH nije ni razmatrala a pogotovo nije usvojila akt koji je protivustavan. A i da jeste donijela nekakav akt pitamo: „Ko odlučuje o njegovoj ustavnosti????“.

 

U tom smislu posebno se izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH.

 

Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće:

 

Neiskorišteni čisti papir za štampanje glasačkih listića  i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. I prema Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 od 24.04.2014. godine stanje čistog papira namjenjenog za štampanje glasačkih listića je navedeno u tabeli na strani 13. navedenog izvještaja:

1

Kao što se može vidjeti iz tabele razlika je 10, 45 kilograma. Nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može da varira u zavisnosti od suhoće odnosno vlažnosti samog papira jer se radi o višegodišnjem skladištenju. I u trenutku usvajanja izvještaja taj podatak o stanju čistog papira za štampanje glasačkih listića je bio najvažniji za Centralnu izbornu komisiju BiH.

 

Svi ostali podaci iz navedenog izvještaja o stanju u skladištu CIK BiH o manjku materijala u iznosu od oko 35 tona  se odnose na bezvrijednu registraturnu građu (iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, škart od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd), čije ime samo kaže da je bezvrijedna, odnosno u svakom smislu neupotrebljiva. I sama komisija u svom izvještaju na strani 14 konstatuje da je u pitanju razlika u količini bezvrjedne registraturne građe jer daje odgovore kako je nastala ta razlika:

2

Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi komisija koja je utvrđivala stanje u Skladištu Centralne izborne komisije BiH. Ne navodi se nigdje da je „kaliralo 35,8 tona glasačkih listića“ kako to pojednci i grupe plasiraju u javnosti.

 

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvještaja o stanju u skladištu Centralne izborne komisije BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama Centralne izborne komisije BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Centralna izborna komisija BiH  informaciju o tome dostavila Tužilaštvu BiH. Svih sedam članova Centralne izborne komisije BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić su na 18. sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvještaj komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH.

 

Sve one, pojedince i grupe, koji na neargumentiran način, bez dokaza i činjenica, prozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH, pozivamo da o svojim sumnjama o počinjenju bilo kakvog nezakonitog djela informiraju  nadležne organe.

 

Bez obzira na sve pokušaje, Centralna izborna komisija BiH neće biti dio bilo čije  političke i izborne kampanje, jer joj tu nije ni mjesto.

 

Saopštenja za javnost

Utvrđivanje redoslijeda političk

Sarajevo,11.07.2018.godine – Sutra, 12.07.2018. godine Centraln

Preliminarni broj kandidata na k

U skladu sa članom 4.21 Izbornog zakona BiH, te Uputstvom o rokovima

Istekao rok za prijem kandidatsk

Sarajevo,09.07.2018.godine – Danas je u 16 sati istekao rok za

Prijem kandidatskih listi i u da

Sarajevo,05.07.2018.godine – U skladu sa Uputstvom o rokovima i

Uništenje starog i izrada novog

Sarajevo, 02.07.2018.godine – Dr. Irena Hadžiabdić, predsjednic

Okončana ovjera političkih subje

Sarajevo,26.06.2018.godine – Nakon razmatranja Izvještaj

Optičko skeniranje glasačkih lis

Sarajevo,26.06.2018.godine – U okviru konstantnog zagovaranja u

Sastanci sa predstavnicima ODIHR

Sarajevo,25.06.2018.godine – Centralna izborna komisija BiH se

Potpisan Ugovor o nabavci uslu

Sarajevo,22.06.2018.godine – Nakon što je Pravobranila&s

Ovjera koalicija za učešće na Op

Sarajevo,21.06.2018.godine – Razmatrajući Izvještaj o iz

Dvodnevna konferencija “U susret

Sarajevo,19.06.2018.godine – Danas je na Ilidži počela dvodnevn

Dvodnevna konferencija “U susret

Sarajevo,18.06.2018.godine – U organizaciji Centralne izborne k

Okončan proces ovjere političkih

 Sarajevo,14.06.2018.godine – Postupajući po Rješen