Saopštenja za javnost A- A+

Neophodna reforma u oblasti izbornog zakonodavstva

7.4.2021

Predsjednik i članovi Centralne izborne komisije BiH danas su održali online sastanak sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH,  ambasadoricom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD-a u BiH.

 

Ambasadori su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložila Centralna izborna komisija BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.

Centralna izborna komisija BiH je bila izložena političkim napadima, s političkim liderima koji su vršili prijekorne napade i na pojedine članove institucije. I dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Centralne izborne komisije BiH kao institucije.

 

Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Interresorne radne grupe za Izmjene izbornog zakona BiH, odnosno učešću predstavnika Centralne izborne komisije BiH u njenom radu. Zaključeno je da je uključenje Centralne izborne komisije BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno. Uloga Centralne izborne komisije BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog njenog iskustava u organizaciji i provedbi izbora,  može samo doprinijeti kvalitetu kreiranih zakonskih rješenja.

 

Također, na sastanku je naglašeno da se vidljivi problemi u izbornom sistemu ne mogu riješiti samo radom Centralne izborne komisije BiH. Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila europskim standardima i kako bi se osigurali novi alati za ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije. Na sastanku je razgovarano i o konkretnim rješenjima u izmjenama zakona, u smislu promjene sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o finansiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, poboljšanje tačnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanje tačnosti Centralnog biračkog spiska i dodavanje zakonskih odredbi za uključivanje tehnologija u izborni proces, koje mogu uvelike poboljšati transparentnost izbora 2022. godine.

 

Članovi Centralne izborne komisije BiH su upoznali ambasadore o aktivnom radu institucije na kreiranju prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koji će biti ponuđen u cilju provođenja reformi za poboljšanje izbornog sistema u BiH i njegovo približavanje europskim standardima. Navedeni prijedlog po njegovoj finalizaciji će biti prezentiran i predstavnicima međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i sveukupnoj javnosti u BiH, a isti će sadržavati i rješenja iz preporuka ODIHR-a / GRECO-a.

 

Saopštenja za javnost

Zatvorena biračka mjesta na prij

Danas, 11.04.2021. godine su održani prijevremeni izbori za za načeln

Prijevremeni izbori za načelnika

Danas, 11.04.2021. godine se održavanju prijevremeni izbori za za nač

Prijevremeni izbori za načelnika

Danas, 11.04.2021. godine se održavanju prijevremeni izbori za za nač

Prijevremeni izbori za načelnika

Danas, 11.04.2021. godine se održavanju prijevremeni izbori za za nač

Prijevremeni izbori za načelnika

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 18. sjednici odr

Na prijevremenim izborima za nač

Centralna izborna komisija BiH je na 38. sjednici održanoj 25.03.2021

Prezentiran COVE – Contactless V

Na zamolbu Tvrtke BiATM Ltd. iz Velike Britanije danas je u sjedi&sca

Održana edukacija „Finansiranje

Centralna izborna komisija BiH danas je putem Zoom platforme održala

Potvrđeni rezultati posrednih iz

Centralna izborna komisija BiH je na 36. (hitnoj) sjednici održanoj 1

Priznanje za Vanju Bjelica-Pruti

U okviru kampanje obilježavanja Mjeseca ženske istorije, Ambasada Sje

Potvrđeni rezultati posrednih iz

Centralna izborna komisija BiH je na 34. (hitnoj) sjednici održanoj 0

Potvrđeni rezultati izbora u Dob

Centralna izborna komisija BiH je na 33. (hitnoj) sjednici održanoj 0

dd