Sastanak Instituta KULT i CIK BiH

O učešće mladih u izbornom procesu razgovarano je, pored ostalog, na danas održanom sastanku  kojem je u ime Centralne izborne komisije BiH prisustvovala članica CIK BiH Vanja Bjelica-Prutina a u ime Instituta za razvoj mladih KULT voditeljica Odjela za rad s mladima Katarina Vučković i asistentica u navedenom odjelu Instituta Zorana Tovilović.

 

U skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 12. Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH provodi edukativnu i  motivacijsku kampanju za birače u BiH i birače koji žive izvan Bosne i Hercegovine u cilju njihovog pravovremenog informiranja o svim relevantnim segmentima izbornog procesa, kao i s ciljem što veće izlaznosti birača na izborima.

Imajući u vidu značaj učešća mladih u izbornom procesu  Centralna izborna komisija BiH je provodila kampanju za mlade u šest izbornih ciklusa 2010., 2012., 2014., 2016., 2018., i 2020. godine. Kampanja se provodila putem javnih i privatnih TV i radio servisa, putem YouTube kanala, instagrama, twitera, kao i na internet stranici CIK BiH.

 

Pored navedenog na sastanku je razgovarano i o mogućnostima uspostavljanja i jačanja saradnje Instituta za razvoj mladih KULT i Centralne izborne komisije BiH.