Centralna izborna komisija BiH u studijskoj posjeti Državnom izbornom povjerenstvu R Hrvatske

U saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH 23. decembra 2021. godine delegacija Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine boravi u studijskoj posjeti Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske.

 

U ime Centralne izborne komisije BiH u posjeti Državnom izbornom povjerenstvu RH borave predsjednik CIK BiH Željko Bakalar, član dr. Ahmet Šantić, generalni sekretar Goran Mišković, šefica Službe za reviziju finansiranja političkih stranaka Hasida Gušić i šefica Odsjeka za revizijske poslove Sanja Tošović. U studijskoj posjeti Državnom izbornom povjerenstvu R Hrvatske učestvuje i Savjetnik za politička pitanja Misije OSCE-a u BiH Ahmed Rifatbegović.

 

U ime Državnog izbornog povjerenstva R Hrvatske  delegaciju CIK BiH su primili potpredsjednica DIP RH Vesna Fabijančić- Križanić i član Slaven Hojski.   

 

Tokom programa posjete koja se odvija u sjedištu Sabora Republike Hrvatske i sjedištu Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske,  Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske upoznalo je delegaciju Centralne izborne komisije BiH sa njihovim nadležnostima, načinom rada, zakonskim okvirom, organizacijskom strukturom, kao i sa izazovima sa kojim se susreću u svom radu iz oblasti nadzora finansiranja političkih aktivnosti i nadzorom finansiranja političke kampanje u Republici Hrvatskoj.

 

Cilj posjete je bio razmjena iskustava i najboljih evropskih praksi u oblasti finansiranja političkih stranaka.