Priopćenja za javnost A- A+

Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo Inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine

15.9.2021

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 64. sjednici održanoj 15.09.2021. godine donijelo Zaključak o usvajanju Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine.

 

Usvojena Inicijativa je rezultat višemjesečnog rada Središnjega izbornoga povjerenstva BiH.

 

Ovim putem želimo podsjetiti javnost da je Središnje izborno povjerenstvo BiH na svojoj 50. sjednici održanoj 8.6.2021. godine usvojilo nacrt Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koji je uputilo Venecijanskom povjerenstvu i GRECO-u putem Vijeća Europe i OESS/ODIHR-u sa molbom za dostavu mišljenja. Istovremeno je pozvalo tijela za provedbu izbora u Bosni i Hercegovini, akademsku zajednicu, stručnjake u oblasti izbornoga prava, predstavnike nevladinog sektora i druge pojedince i organizacije  da dostave svoje sugestije, primjedbe i prijedloge.

 

Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OESS/ODIHR) je dana 16.8.2021. godine Središnjem izbornom povjerenstvu BiH dostavio “Neformalne komentare na nacrt Prijedloga izmjena Izbornoga zakona iz nacrta Inicijative” koji obuhvaćaju prijedloge izmjena Izbornoga zakona BiH sačinjene od strane Središnjega izbornoga povjerenstva BiH.

Po mišljenju Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OESS/ODIHR), predložene izmjene i dopune Izbornoga zakona koje je pripremilo Središnje izborno povjerenstvo BiH “široke su i pokazuju značajan napredak u preispitivanju nekih preporuka koje su formulirale prethodne izborne promatračke misije ODIHR-a. Predložene izmjene odnose se, između ostalog, na pitanja koja se odnose na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zlouporabu javnih resursa u svrhu kampanje, obuku izbornih dužnosnika, učešće žena na izborima i pravovremeno objavljivanje odluka SIP-a i sudova o prigovorima vezanim za izbore. Ako se usvoje, izmjene će ojačati integritet izbornoga procesa. Brojni drugi amandmani bave se tehničkim pitanjima, razjašnjavajući prethodne nejasnoće i usklađujući određene odredbe s Ustavom BiH i drugim zakonima. Ostali prijedlozi odnose se na odgodu izbora u slučaju vanrednih okolnosti, registraciju birača, imenovanje kandidata, medijske propise, dogovore o prijevremenom (ranom) glasovanju i izborne prekršaje”.

 

Od strane Vijeća Europe Središnjem izbornom povjerenstvu BiH dostavljen je odgovor  da Venecijansko povjerenstvo i GRECO ne mogu dati svoje mišljenje u ovoj fazi pripreme Zakona.

 

Nakon dostavljenih mišljenja, prijedloga, sugestija i primjedbi Središnje izborno povjerenstvo BiH je, temeljem svega navedenog, sačinilo konačnu verziju i usvojilo konačan tekst Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine.

 

Sukladno nadležnostima iz članka 2.9 stavak (1) točka 16) Izbornoga zakona BiH Središnje izborno povjerenstvo BiH će Inicijativu uputiti  Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a na znanje dostaviti i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, OHR-u, Vijeću za provedbu mira, Delegaciji EU/Uredu specijalnog izaslanika EU u BiH i Misiji OESS-a u BiH, a nakon što bude dostavljena na navedene adrese, biti će objavljena i na web stranici Središnjega izbornoga povjerenstva BiH, www.izbori.ba

 

Priopćenja za javnost

Prijevremeni izbori za gradonače

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je do

Objavljena Izvješća o izvršenoj

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 67. sjednici održanoj

30. godišnja Konferencija Udruge

U periodu od 28. do 30. rujna ove godine u Rumuniji (Bukurešt)

Promatranje Lokalnih izbora u Gr

Tročlana delegacija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u sas

Sastanak Središnjeg izbornog pov

Sarajevo, 29.9.2021. godine –  Danas je u sjedi&s

Potpisan Memorandum o suradnji s

Sarajevo, 22.9.2021. godine –  Danas je u sjedištu

Državni tajnik Ministarstva inos

U okviru posjete Bosni i Hercegovini Državni tajnik Ministarstva inos

SIP BiH objavljuje spisak osoba

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na 58. s

Održana specijalizirana trodnevn

U organizaciji Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu u okviru projekta  

Sastanak Središnjeg izbornog pov

Sarajevo, 16.6.2021. godine –  Danas je u sjedištu

Sastanak Središnjeg izbornog pov

Sarajevo, 15.6.2021. godine –  Danas je u Banjoj Luci održ

Sastanak Središnjeg izbornog pov

Sarajevo, 15.6.2021. godine –  Danas je u prostorijama Gra

dd