Саопштења за јавност A- A+

Централна изборна комисија БиХ усвојила Иницијативу за доношење Закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине

15.9.2021

Централна изборна комисија БиХ је на 64. сједници одржаној 15.09.2021. године донијела Закључак о усвајању Иницијативе за доношење Закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине.

 

Усвојена Иницијатива је резултат вишемјесечног рада Централне изборне комисије БиХ.

Овим путем желимо подсјетити јавност да је Централна изборна комисија БиХ на својој 50. сједници одржаној 8.6.2021. године усвојила нацрт Иницијативе за доношење Закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине који је упутила Венецијанској комисији и ГРЕЦО-у путем Савјета Европе и ОЕБС/ОДИХР-у са молбом за доставу мишљења. Истовремено је позвала органе за спровођење избора у Босни и Херцеговини, академску заједницу, стручњаке у области изборног права, представнике невладиног сектора и друге појединце и организације  да доставе своје сугестије, примједбе и приједлоге.

Уред ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОЕБС/ОДИХР) је дана 16.8.2021. године Централној изборној комисији БиХ доставио “Неформалне коментаре на нацрт Приједлога измјена Изборног закона из нацрта Иницијативе” који обухватају приједлоге измјена Изборног закона БиХ сачињене од стране Централне изборне комисије БиХ.

По мишљењу Уреда ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОЕБС/ОДИХР), предложене измјене и допуне Изборног закона које је припремила Централна изборна комисија БиХ “широке су и показују значајан напредак у преиспитивању неких препорука које су формулисале претходне изборне посматрачке мисије ОДИХР-а. Предложене измјене односе се, између осталог, на питања која се односе на разграничење изборних јединица, начин формирања бирачких одбора, злоупотребу јавних ресурса у сврху кампање, обуку изборних службеника, учешће жена на изборима и правовремено објављивање одлука ЦИК-a и судова о приговорима везаним за изборе. Ако се усвоје, измјене ће ојачати интегритет изборног процеса. Бројни други амандмани баве се техничким питањима, разјашњавајући претходне нејасноће и усклађујући одређене одредбе с Уставом БиХ и другим законима. Остали приједлози односе се на одгоду избора у случају ванредних околности, регистрацију бирача, именовање кандидата, медијске прописе, договоре о пријевременом (раном) гласању и изборне прекршаје”.

 

Од стране Савјета Европе Централној изборној комисији БиХ достављен је одговор  да Венецијанска комисија и ГРЕЦО не могу дати своје мишљење у овој фази припреме Закона.

 

Након достављених мишљења, приједлога, сугестија и примједби Централна изборна комисија БиХ је, на основу свега наведеног, сачинила коначну верзију и усвојила коначан текст Иницијативе за доношење Закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине.

 

У складу са надлежностима из члана 2.9 став (1) тачка 16) Изборног закона БиХ Централна изборна комисија БиХ ће Иницијативу упутити Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, а на знање доставити и члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућем Савјета министара БиХ, ОХР-у, Савјету за провођење мира, Делегацији ЕУ/Уреду специјалног изасланика ЕУ у БиХ и Мисији ОЕБС-а у БиХ, а након што буде достављена на наведене адресе, бит ће објављена и на wеб страници Централне изборне комисије БиХ, www.избори.ба

 

Саопштења за јавност

Пријевремени избори за градоначе

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине данас је донијела одлу

Објављени Извјештаји о извршеној

Централна изборна комисија БиХ је на 67. сједници одржаној 13.10.2021

30. годишња Конференција Удружењ

У периоду од 28. до 30. септембра ове године у Румунији (Букурешт) је

Посматрање Локалних избора у Гру

Трочлана делегација Централне изборне комисије БиХ у саставу др Суад

Састанак Централне изборне комис

Сарајево, 29.9.2021. године –  Данас је у сједишту Централ

Потписан Меморандум о сарадњи са

           Сарајево, 22.9.2021. године

Државни секретар Министарства ва

У оквиру посјете Босни и Херцеговини Државни секретар Министарства ва

ЦИК БиХ објављује списак лица ко

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је на 58. сједници одр

Одржана специјализована тродневн

У организацији Уреда Савјета Европе у Сарајеву у оквиру пројекта &nbs

Састанак Централне изборне комис

           Сарајево, 16.6.2021. године

Састанак Централне изборне комис

 Сарајево, 15.6.2021. године –  Данас је у Бањој Луци

Састанак Централне изборне коми

 Сарајево, 15.6.2021. године –  Данас је у просторија

dd