Saopštenja za javnost A- A+

Centralna izborna komisija BiH usvojila Inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

15.9.2021

Centralna izborna komisija BiH je na 64. sjednici održanoj 15.09.2021. godine donijela Zaključak o usvajanju Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Usvojena Inicijativa je rezultat višemjesečnog rada Centralne izborne komisije BiH.

Ovim putem želimo podsjetiti javnost  da je Centralna izborna komisija BiH na svojoj 50. sjednici održanoj 8.6.2021. godine usvojila nacrt Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji je uputila Venecijanskoj komisiji i GRECO-u putem Vijeća Evrope i OSCE/ODIHR-u sa molbom za dostavu mišljenja. Istovremeno je pozvala organe za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, akademsku zajednicu, stručnjake u oblasti izbornog prava, predstavnike nevladinog sektora i druge pojedince i organizacije  da dostave svoje sugestije, primjedbe i prijedloge.

Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR) je dana 16.8.2021. godine Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavio “Neformalne komentare na nacrt Prijedloga izmjena Izbornog zakona iz nacrta Inicijative” koji obuhvataju prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH sačinjene od strane Centralne izborne komisije BiH.

Po mišljenju Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), predložene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je pripremila Centralna izborna komisija BiH “široke su i pokazuju značajan napredak u preispitivanju nekih preporuka koje su formulirale prethodne izborne posmatračke misije ODIHR-a. Predložene izmjene odnose se, između ostalog, na pitanja koja se odnose na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloupotrebu javnih resursa u svrhu kampanje, obuku izbornih dužnosnika, učešće žena na izborima i pravovremeno objavljivanje odluka CIK-a i sudova o prigovorima vezanim za izbore. Ako se usvoje, izmjene će ojačati integritet izbornog procesa. Brojni drugi amandmani bave se tehničkim pitanjima, razjašnjavajući prethodne nejasnoće i usklađujući određene odredbe s Ustavom BiH i drugim zakonima. Ostali prijedlozi odnose se na odgodu izbora u slučaju vanrednih okolnosti, registraciju birača, imenovanje kandidata, medijske propise, dogovore o prijevremenom (ranom) glasanju i izborne prekršaje”.

 

Od strane Vijeća Evrope Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavljen je odgovor  da Venecijanska komisija i GRECO ne mogu dati svoje mišljenje u ovoj fazi pripreme Zakona.

 

Nakon dostavljenih mišljenja, prijedloga, sugestija i primjedbi Centralna izborna komisija BiH je, na osnovu svega navedenog,  sačinila  konačnu verziju i usvojila konačan tekst Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

 

U skladu sa nadležnostima iz člana 2.9 stav (1) tačka 16) Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija BiH će Inicijativu uputiti  Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a na znanje dostaviti i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, OHR-u, Vijeću za provedbu mira, Delegaciji EU/Uredu specijalnog izaslanika EU u BiH i Misiji OSCE-a u BiH, a nakon što bude dostavljena na navedene adrese, bit će objavljena i na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba

 

Saopštenja za javnost

Prijevremeni izbori za gradonače

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela odlu

Objavljeni Izvještaji o izvršeno

Centralna izborna komisija BiH je na 67. sjednici održanoj 13.10.2021

30. godišnja Konferencija Udruže

U periodu od 28. do 30. septembra ove godine u Rumuniji (Bukure&scaro

Posmatranje Lokalnih izbora u Gr

Tročlana delegacija Centralne izborne komisije BiH u sastavu dr. Suad

Sastanak Centralne izborne komis

  Sarajevo, 29.9.2021. godine –  Danas je u

Potpisan Memorandum o saradnji s

Sarajevo, 22.9.2021. godine –  Danas je u sjedištu

Državni sekretar Ministarstva va

U okviru posjete Bosni i Hercegovini Državni sekretar Ministarstva va

CIK BiH objavljuje spisak osoba

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 58. sjednici odr

Održana specijalizirana trodnevn

U organizaciji Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu u okviru projekta  

Sastanak Centralne izborne komis

           Sarajevo, 16.6.2021. godine

Sastanak Centralne izborne komis

Sarajevo, 15.6.2021. godine –  Danas je u Banjoj Luci održ

Sastanak Centralne izborne komis

Sarajevo, 15.6.2021. godine –  Danas je u prostorijama Gra

dd