Саопштења за јавност A- A+

Неопходна реформа у области изборног законодавства

7.4.2021

Предсједник и чланови Централне изборне комисије БиХ данас су одржали онлине састанак са амбасадором Јоханном Саттлером, шефом Делегације Европске уније и специјалним представником ЕУ у БиХ, Валентином Инзком, високим представником међународне заједнице у БиХ,  амбасадорицом Катхлеен Кавалец, шефицом Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Ерицом Нелсоном, амбасадором САД-а у БиХ.

 

Амбасадори су на састанку поздравили рад и напоре које је уложила Централна изборна комисија БиХ у провођењу Локалних избора у 2020. години, под изузетно тешким околностима.

Централна изборна комисија БиХ је била изложена политичким нападима, с политичким лидерима који су вршили пријекорне нападе и на поједине чланове институције. И даље постоји јасно противљење било каквим покушајима подривања легитимитета Централне изборне комисије БиХ као институције.

 

Разговарано је о реформи Изборног закона БиХ и формирању и почетку рада Интерресорне радне групе за Измјене изборног закона БиХ, односно учешћу представника Централне изборне комисије БиХ у њеном раду. Закључено је да је укључење Централне изборне комисије БиХ у рад на изборној реформи изнимно важно. Улога Централне изборне комисије БиХ у изборној реформи, као проведбеног тијела, као и због њеног искустава у организацији и проведби избора,  може само допринијети квалитету креираних законских рјешења.

 

Такођер, на састанку је наглашено да се видљиви проблеми у изборном систему не могу ријешити само радом Централне изборне комисије БиХ. Процес изборне реформе потребан је како би се БиХ приближила еуропским стандардима и како би се осигурали нови алати за ублажавање превара и побољшање изборне функције. На састанку је разговарано и о конкретним рјешењима у измјенама закона, у смислу промјене састава бирачких одбора, јачање одредби о финансирању кампање и измјени подзаконских аката, побољшање тачности и брзине пребројавања гласачких листића, повећање тачности Централног бирачког списка и додавање законских одредби за укључивање технологија у изборни процес, које могу увелико побољшати транспарентност избора 2022. године.

 

Чланови Централне изборне комисије БиХ су упознали амбасадоре о активном раду институције на креирању приједлога измјена Изборног закона БиХ, а који ће бити понуђен у циљу провођења реформи за побољшање изборног система у БиХ и његово приближавање еуропским стандардима. Наведени приједлог по његовој финализацији ће бити презентован и представницима међународне заједнице, ОДИХР-а, Венецијанске комисије, као и академској заједници у Босни и Херцеговини, невладином сектору и свеукупној јавности у БиХ, а исти ће садржавати и рјешења из препорука ОДИХР-а / ГРЕЦО-а.

 

 

 

Саопштења за јавност

Затворена бирачка мјеста на приј

Данас, 11.04.2021. године су одржани пријевремени избори за за начелн

Пријевремени избори за начелника

Данас, 11.04.2021. године се одржавању пријевремени избори за за наче

Пријевремени избори за начелника

Данас, 11.04.2021. године се одржавању пријевремени избори за за наче

Пријевремени избори за начелника

Данас, 11.04.2021. године се одржавању пријевремени избори за за наче

Пријевремени избори за начелника

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је на 18. сједници одр

На пријевременим изборима за нач

Централна изборна комисија БиХ је на 38. сједници одржаној 25.03.2021

Презентован ЦОВЕ – Цонтацтлесс В

На замолбу Твртке БиАТМ Лтд. из Велике Британије данас је у сједишту

Одржана едукација „Финансирање п

Централна изборна комисија БиХ данас је путем Зоом платформе одржала

Потврђени резултати посредних из

Централна изборна комисија БиХ је на 36. (хитној) сједници одржаној 1

Признање за Вању Бјелица-Прутину

У оквиру кампање обиљежавања Мјесеца женске историје, Амбасада Сједињ

Потврђени резултати посредних из

Централна изборна комисија БиХ је на 34. (хитној) сједници одржаној 0

Потврђени резултати избора у Доб

Централна изборна комисија БиХ је на 33. (хитној) сједници одржаној 0

dd