Priopćenja za javnost A- A+

Središnje Izborno povjerenstvo BiH kategorično odbacuje sve iskonstruisane tvrdnje sa političkom pozadinom o nesavjesnom i protuzakonitom radu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH


Sarajevo,13.04.2018.godine – Zbog kontinuiranih i iskonstruisanih napada i pritisaka sa političkom pozadinom  na Središnje izborno povjerenstvo BiH još jednom kategorično demantiramo navode o postojanju takozvanih „afera“, „nesavjesnom i nezakonitom“ radu, „krađi“ na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka i tako dalje. Takođe demantiramo zlonamjerne navode o „radnim materijalima“. Svi znaju  da Središnje izborno povjerenstvo BiH nikakav akt o izboru delegata u Dom naroda PFBiH nije ni razmatralo a pogotovo nije usvojilo akt koji je protivustavan. A i da jeste donijela nekakav akt pitamo: „Ko odlučuje o njegovoj ustavnosti????“.

 

U tom smislu posebno se izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće:

 

Neiskorišteni čisti papir za tiskanje glasačkih listića  i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. I prema Izvješću povjerenstva o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 od 24.04.2014. godine stanje čistog papira namjenjenog za tiskanje glasačkih listića je navedeno u tabeli na strani 13. navedenog izvješća:

 

1

Kao što se može vidjeti iz tabele razlika je 10, 45 kilograma. Nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može da varira u zavisnosti od suhoće odnosno vlažnosti samog papira jer se radi o višegodišnjem skladištenju. I u trenutku usvajanja izvješća taj podatak o stanju čistog papira za tiskanje glasačkih listića je bio najvažniji za Središnje izborno povjerenstvo BiH.

 

Svi ostali podaci iz navedenog izvješća o stanju u skladištu SIP BiH o manjku materijala u iznosu od oko 35 tona  se odnose na bezvrijednu registraturnu građu (iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, škart od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd), čije ime samo kaže da je bezvrijedna, odnosno u svakom smislu neupotrebljiva. I samo povjerenstvo u svom izvješću na strani 14 konstatira da je u pitanju razlika u količini bezvrjedne registraturne građe jer daje odgovore kako je nastala ta razlika:

2

Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi povjerenstvo koje je utvrđivalo stanje u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ne navodi se nigdje da je „kaliralo 35,8 tona glasačkih listića“ kako to pojednci i grupe plasiraju u javnosti.

 

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvješća o stanju u skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Središnje izborno povjerenstvo BiH  informaciju o tome dostavilo Tužiteljstvu BiH. Svih sedam članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić su na 18. sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvješće povjerenstva o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

Sve one, pojedince i grupe, koji na neargumentiran način, bez dokaza i činjenica, prozivaju Središnje izborno povjerenstvo BiH, pozivamo da o svojim sumnjama o počinjenju bilo kakvog nezakonitog djela informiraju  nadležne organe.

 

Bez obzira na sve pokušaje, Središnje izborno povjerenstvo BiH neće biti dio bilo čije  političke i izborne kampanje, jer joj tu nije ni mjesto.

 

 

Priopćenja za javnost

Uručenje Uvjerenja o dodjeli man

Sarajevo,12.12.2018. godine – Na konstituirajućoj sjednici Vije

Potvrđeni rezultati posrednih iz

Sarajevo,11.12.2018. godine – Središnje izborno povjeren

Prijevremeni izbori za načelnike

Sarajevo,10.12.2018. godine – Centralna izborna komisija BiH je

Utvrđeni rezultati posrednih izb

Sarajevo,07.12.2018. godine – Središnje izborno povjeren

Dopunska odluka o ovjeri kandida

Sarajevo, 03.12.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Ovjera kandidacijskih listi za i

Sarajevo, 30.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Podnošenje financijskih izvješća

Sarajevo, 29.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Dopunjeni potvrđeni izborni rezu

Sarajevo, 16.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Novčana sredstva za isplate nakn

Sarajevo, 16.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Dostava Uvjerenja o dodjeli mand

Sarajevo, 14.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Potvrđeni rezultati Općih izbora

Sarajevo, 06.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Četvrta izmjena utvrđenih izborn

Sarajevo, 01.11.2018.godine – Središnje izborno povjeren

Izmjene utvrđenih izbornih rezul

Sarajevo, 29.10.2018.godine – Središnje izborno povjeren