Priopćenja za javnost A- A+

Središnje Izborno povjerenstvo BiH kategorično odbacuje sve iskonstruisane tvrdnje sa političkom pozadinom o nesavjesnom i protuzakonitom radu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH


Sarajevo,13.04.2018.godine – Zbog kontinuiranih i iskonstruisanih napada i pritisaka sa političkom pozadinom  na Središnje izborno povjerenstvo BiH još jednom kategorično demantiramo navode o postojanju takozvanih „afera“, „nesavjesnom i nezakonitom“ radu, „krađi“ na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka i tako dalje. Takođe demantiramo zlonamjerne navode o „radnim materijalima“. Svi znaju  da Središnje izborno povjerenstvo BiH nikakav akt o izboru delegata u Dom naroda PFBiH nije ni razmatralo a pogotovo nije usvojilo akt koji je protivustavan. A i da jeste donijela nekakav akt pitamo: „Ko odlučuje o njegovoj ustavnosti????“.

 

U tom smislu posebno se izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće:

 

Neiskorišteni čisti papir za tiskanje glasačkih listića  i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. I prema Izvješću povjerenstva o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 od 24.04.2014. godine stanje čistog papira namjenjenog za tiskanje glasačkih listića je navedeno u tabeli na strani 13. navedenog izvješća:

 

1

Kao što se može vidjeti iz tabele razlika je 10, 45 kilograma. Nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može da varira u zavisnosti od suhoće odnosno vlažnosti samog papira jer se radi o višegodišnjem skladištenju. I u trenutku usvajanja izvješća taj podatak o stanju čistog papira za tiskanje glasačkih listića je bio najvažniji za Središnje izborno povjerenstvo BiH.

 

Svi ostali podaci iz navedenog izvješća o stanju u skladištu SIP BiH o manjku materijala u iznosu od oko 35 tona  se odnose na bezvrijednu registraturnu građu (iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, škart od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd), čije ime samo kaže da je bezvrijedna, odnosno u svakom smislu neupotrebljiva. I samo povjerenstvo u svom izvješću na strani 14 konstatira da je u pitanju razlika u količini bezvrjedne registraturne građe jer daje odgovore kako je nastala ta razlika:

2

Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi povjerenstvo koje je utvrđivalo stanje u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ne navodi se nigdje da je „kaliralo 35,8 tona glasačkih listića“ kako to pojednci i grupe plasiraju u javnosti.

 

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvješća o stanju u skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Središnje izborno povjerenstvo BiH  informaciju o tome dostavilo Tužiteljstvu BiH. Svih sedam članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić su na 18. sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvješće povjerenstva o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

Sve one, pojedince i grupe, koji na neargumentiran način, bez dokaza i činjenica, prozivaju Središnje izborno povjerenstvo BiH, pozivamo da o svojim sumnjama o počinjenju bilo kakvog nezakonitog djela informiraju  nadležne organe.

 

Bez obzira na sve pokušaje, Središnje izborno povjerenstvo BiH neće biti dio bilo čije  političke i izborne kampanje, jer joj tu nije ni mjesto.

 

 

Priopćenja za javnost

Uručena Uvjerenja o dodjeli mand

Sarajevo,19.03.2019 godine – Nakon što su se stekli zako

Potvrđeni rezultati i dodjeljeni

Sarajevo,13.03.2019 godine – Središnje izborno povjerens

Potvrđeni rezultati prijevremeni

Sarajevo,06.03.2019 godine – Nakon što su se stekli uvje

Dodjeljeni nedostajući mandati

Sarajevo,05.03.2019 godine – Na osnovu utvrđenih Kriterija i po

Utvrđeni kriteriji i postupak po

Sarajevo,27.02.2019 godine – Poštujući ustavni princip p

Potvrđeni rezultati i dodjeljeni

Sarajevo,25.02.2019 godine – Središnje izborno povjerens

Utvrđeni rezultati i dodjeljeni

Sarajevo,20.02.2019 godine – Središnje izborno povjerens

Utvrđivanje i potvrđivanje izbor

        Sarajevo,18.02.2019 godine – J

Održani prijevremeni izbori za n

Sarajevo,17.02.2019 godine – Danas su  održani  prije

Potvrđena još dva mandata iz red

Sarajevo,17.02.2019 godine – Središnje izborno povjerens

Prijevremeni izbori za načelnike

Sarajevo,17.02.2019 godine – Danas se  održavaju  pri

Prijevremeni izbori za načelnike

Sarajevo,17.02.2019 godine – Danas se  održavaju  pri

Prijevremeni izbori za načelnike

Sarajevo,17.02.2019 godine – Danas se  održavaju  pri