Priopćenja za javnost A- A+

Izborna kampanja

15.10.2020

Sukladno Naputku o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine koji će se održati u nedjelju, 15. studenog 2020. godine sutra, 16. listopada je dan kada službeno počinje izborna kampanja i traje do 14.11.2020. godine do 07:00 sati  ujutro kada počinje izborna šutnja. Po odredbama izbornog zakona BiH izborna kampanja se definira kao „period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima“.

 

Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i neovisni kandidati imaju pravo:

1) voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju;

2) organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli potporu birača i

3) tiskati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

 

Nadležna gradska/općinska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za sudjelovanje na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

 

 Podsjećamo, političkim subjektima je zabranjeno:

1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje

2) vođenje kampanje na način kojim se narušava  polna (rodna!) ravnopravnost,

3) postavljanje tiskanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u svezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim razinama, javna poduzeća, javne ustanove  i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je  samo na onim mjestima  predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;

4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;

5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;

6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao sukladno pravilima profesije i  izbornim pravilima;

7) lažno predstavljanje  u ime bilo kog političkog subjekta;

 

Jedna od zakonskih zabrana na koju posebno skrećemo pažnju,  je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat osobno odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti.

 

U emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom političkom subjektu, te da dužnosnici na svim razinama vlasti koji su kandidati na izborima ne smiju imati povlašten položaj prema drugim sudionicima u izbornom procesu. Informiranje o redovitim aktivnostima dužnosnika na svim razinama vlasti prema odredbama Izbornog zakona BiH dopušteno je u okviru informativnih programa elektronskih medija, bez navođenja njihove kandidature na izborima i stranačke pripadnosti, kad god se radi o aktivnostima koje proizilaze iz zakonom utvrđenog djelokruga tijela kojima pripadaju.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju. SIP BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

 

Priopćenja za javnost

Pismo gdina Valentina Inzka, Vis

Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine je na zna

Središnje izborno povjerenstvo B

Radi tačnog i objektivnog informiranja javnosti o izbornom procesu u

Pravilnik o utvrđivanju kvalifik

Središnje izborno povjerenstvo BiH energično odbacuje neistine

Neistiniti medijski navodi obman

Radi točnog i objektivnog informiranja javnosti o izbornom procesu u

U izvod iz Središnjeg spiska za

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 70. (žurnoj) sjednici

Središnje izborno povjerenstvo B

Na inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH danas je o

Sud BiH poništio odluku SIP BiH

Zbog velikog interesa, Središnje izborno povjerentvo BiH obavj

Sud BiH poništio odluku SIP BiH

Zbog velikog interesa, Središnje izborno povjerentvo BiH obavj

Održana dvodnevna online edukaci

Središnje izborno povjeerenstvo Bosne i Hercegovine je sukladn

Sastanak sa nevladinim organizac

Danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH organiziralo sasta

Izbori u Gradu Mostaru

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 64. sjednici održanoj

Središnjem izbornom povjerenstvu

Središnje izborno povjerenstvo BiH je dana 09.10.2020. godine,

dd