Priopćenja za javnost A- A+

Neophodna reforma u oblasti izbornog zakonodavstva

7.4.2021

Predsjednik i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH danas su održali online sastanak sa veleposlanikom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH,  veleposlanicom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Ericom Nelsonom, veleposlanikom SAD-a u BiH.

 

Veleposlanici su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložilo Središnje izborno povjerenstvo BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je bilo izloženo političkim napadima, s političkim liderima koji su vršili prijekorne napade i na pojedine članove institucije. I dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kao institucije.

 

Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Interresorne radne skupine za Izmjene izbornog zakona BiH, odnosno sudjelovanju predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u njenom radu. Zaključeno je da je uključenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno. Uloga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog iskustava Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u organizaciji i provedbi izbora,  može samo doprinijeti kvalitetu kreiranih zakonskih rješenja.

 

Također, na sastanku je naglašeno da se vidljivi problemi u izbornom sistemu ne mogu riješiti samo radom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila europskim standardima i kako bi se osigurali novi alati za ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije. Na sastanku je razgovarano i o konkretnim rješenjima u izmjenama zakona, u smislu promjene sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o financiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, poboljšanje tačnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanje točnosti Središnjeg biračkog popisa i dodavanje zakonskih odredbi za uključivanje tehnologija u izborni proces, koje mogu uvelike poboljšati transparentnost izbora 2022. godine.

 

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH su upoznali veleposlanike o aktivnom radu institucije na kreiranju prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koji će biti ponuđen u cilju provođenja reformi za poboljšanje izbornog sustava u BiH i njegovo približavanje europskim standardima. Navedeni prijedlog po njegovoj finalizaciji će biti prezentiran i predstavnicima međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i sveukupnoj javnosti u BiH, a isti će sadržavati i rješenja iz preporuka ODIHR-a / GRECO-a.

 

 

Priopćenja za javnost

Zatvorena biračka mjesta na prij

Danas, 11.04.2021. godine su održani prijevremeni izbori za za načeln

Prijevremeni izbori za načelnika

Danas, 11.04.2021. godine se održavanju prijevremeni izbori za za nač

Prijevremeni izbori za načelnika

Danas, 11.04.2021. godine se održavanju prijevremeni izbori za za nač

Prijevremeni izbori za načelnika

Danas, 11.04.2021. godine se održavanju prijevremeni izbori za za nač

Prijevremeni izbori za načelnika

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na 18. s

Na prijevremenim izborima za nač

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 38. sjednici održanoj

Prezentiran COVE – Contactless V

Na zamolbu Tvrtke BiATM Ltd. iz Velike Britanije danas je u sjedi&sca

Održana edukacija „Financiranje

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je putem Zoom platfor

Potvrđeni rezultati posrednih iz

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 36. (žurnoj) sjednici

Priznanje za Vanju Bjelica-Pruti

U okviru kampanje obilježavanja Mjeseca ženske historije, Veleposlans

Potvrđeni rezultati posrednih iz

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 34. (žurnoj) sjednici

Potvrđeni rezultati izbora u Dob

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 33. (žurnoj) sjednici

dd